preoloader

Patra

Η Πάτρα είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας. Βρίσκεται 216 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους και βρέχεται από τον Πατραϊκό κόλπο. Είναι πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμένας της Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της ιστορίας της και ειδικότερα στη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα.

Αποκαλείται Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Δύση Η υπερσύγχρονη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το Αντίρριο, ενώνοντας την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα. Επιπλέον, η πόλη καυχιέται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, μεσογειακού τύπου καρναβάλι της, το περίφημο Πατρινό καρναβάλι, τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οποίου είναι τα τεράστια σατιρικά άρματα και οι θεαματικοί χοροί και παρελάσεις.
Η πιο κοινή εξήγηση που δίδεται για το όνομα της πόλης είναι η μυθολογική, ότι προέρχεται δηλαδή από τον Πατρέα, τον μυθικό οικιστή της πόλης.

Είναι από τις πρώτες πόλεις που επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων το 1821. Κατά την διάρκεια του επαναστατικού αγώνα καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Η σύγχρονη πόλη κτίσθηκε από τον Καποδίστρια στο χώρο της αρχαίας.

 

Άγιος Ανδρέας

Ο Άγιος Ανδρέας Υπήρξε ο πρώτος μαθητής από τους 12 που κλήθηκε στο Αποστολικό αξίωμα και γι’ αυτό ονομάσθηκε «Πρωτόκλητος». Αυτός και ο αδελφός του Πέτρος γεννήθηκαν στην κωμόπολη της Γαλιλαίας Βηθσαϊδά.

Την 26η Σεπτεμβρίου του 1964, η Κάρα του Αγίου Ανδρέου, μετά από 504 χρόνια ξαναγύρισε στην Πάτρα. Σήμερα η Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου φυλάσσεται στον Νέο Ιερό Ναό.

Εκτός από την Αγία Κάρα, στον Παλαιό ναό του Αγίου Ανδρέου φυλάσσεται ένα μικρό τεμάχιο δακτύλου του Αγίου, δωρηθέντος το 1847 στον ναό από τον Ρώσο αυλικό Μουράβιεφ, ο οποίος το είχε αποκτήσει κατά την επίσκεψή του στη σκήτη του Αγίου Ανδρέου του Αγίου Όρους.

Ο Άγιος Ανδρέας είναι ο μοναδικός από τους Αποστόλους που μαρτύρησε στην πόλη της Πάτρας.

 

Παλαιός Ιερός Ναός

Ο νέος Ναός θεμελιώθηκε την 1 Ιουνίου του 1908 από τον βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄. Ο Ναός εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1974, δέκα ακριβώς χρόνια μετά την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου. Περίφημα είναι τα ψηφιδωτά που έχουν κατασκευασθεί μέχρι σήμερα και με πρωτότυπα θέματα. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδος περίπου 2.000 τ.μ. και μαζί με τους γυναικωνίτες χωράει 8.000 περίπου άτομα.

 

Νέος Ιερός Ναός

Ο νέος Ναός θεμελιώθηκε την 1 Ιουνίου του 1908 από τον βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄. Ο Ναός εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1974, δέκα ακριβώς χρόνια μετά την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου. Περίφημα είναι τα ψηφιδωτά που έχουν κατασκευασθεί μέχρι σήμερα και με πρωτότυπα θέματα. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδος περίπου 2.000 τ.μ. και μαζί με τους γυναικωνίτες χωράει 8.000 περίπου άτομα.

 

ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ

Δεξιά στον παλαιό Ιερό Ναό, υπάρχει πηγή στην οποία κατεβαίνει κανείς με 11 σκαλοπάτια. Η πηγή είναι πάρα πολύ παλιά και ήταν μέρος του μαντείου της Δήμητρας.

 

Ρωμαϊκό Ωδείο

Στην άνω Πόλη βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας που ανεγέρθηκε νωρίτερα από το Ωδείο της Αθήνας (Ηρώδειο, 160 μ.Χ.). Το Ωδείο ήρθε στο φως το 1889, όταν έγιναν εργασίες εκσκαφής στο λόφο για την επιχωμάτωση του λιμανιού. Η αναστήλωση του ολοκληρώθηκε το 1956. Την ίδια δεκαετία, μετατράπηκε ο περιβάλλον χώρος σε αρχαιολογικό, με την έκθεση σ’ αυτόν αρχαίων ευρημάτων. Το Ωδείο έχει όλα τα βασικά μέρη του θεάτρου, ενώ στις 23 σειρά καθισμάτων του, μπορούν φιλοξενηθούν 2.300 θεατές. Το Αρχαίο Ωδείο αποτελεί τη βασική έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, φιλοξενώντας μεγάλα συγκροτήματα και παραστάσεις.

 

Θέατρο Απόλλων

Το θέατρο Απόλλων κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει την πλατεία με 156 θέσεις και 53 θεωρεία σε δύο ορόφους. Η σκηνή του είναι 13,5 μέτρα πλάτος και 7,5 μέτρα βάθος.

 

Achaia Clauss

Το 1854, ο Γουσταύος Κλάους, αγόρασε μια έκταση στην περιοχή Πετρωτό, έξω από την Πάτρα, σε υψόμετρο 500 μ., με θέα ολόκληρη την πόλη, και εκεί έχτισε ένα πρότυπο οικιστικό και επιχειρηματικό συγκρότημα. Στο αρχηγείο της Achaia Clauss, το οποίο ήταν σχεδιασμένο και χτισμένο με βάση βορειοευρωπαϊκές αρχιτεκτονικές τάσεις της εποχής, στεγάστηκαν τα γραφεία, το οινοποιείο, οι κάβες αλλά και τα σπίτια των υπαλλήλων της εταιρείας.

Το διάσημο ανά τον κόσμο γλυκό κρασί Μαυροδάφνη αλλά και η ετικέτα «Δεμέστιχα», που αποτέλεσε το πρώτο ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί ανήκουν στην Achaia Clauss. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Κλάους ονόμασε τη Μαυροδάφνη έτσι, για να θυμάται τη μνηστή του που λεγόταν Δάφνη – μια μελαχρινή καλλονή της εποχής, η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία.

 

Κάστρο Του Ρίου

Κτίσθηκε το 1499 από τον Βαγιαζήτ Β’ για να ελέγξει τα μικρά Δαρδανέλια όπως αποκαλούσαν το θαλάσσιο πέρασμα. Καταλήφθηκε από Ισπανούς και Γενουάτες και από τους Τούρκους και παραδόθηκε το 1928 στο Γάλλο στρατηγό Μαιζόν.

 

Η Γέφυρα

Η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο, μήκους 2250 μ., παραδόθηκε στη κυκλοφορία το 2004 κι ένωσε την Δυτική Ελλάδα. Σύμβολο της Ελλάδας του 21ου αιώνα, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, έμπνευση του Μεσολογγίτη Πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, του οποίου και το όνομα φέρει, ιστορικός πόθος γενεών και γενεών Ελλήνων.

 

Το Νέο Μουσείο

Τα εκθέματα ξεναγούν το κοινό στην ιστορία της Πάτρας από την προϊστορική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες σε τρεις αίθουσες του Μουσείου. Πρόκειται, για την αίθουσα του Ιδιωτικού Βίου, την αίθουσα της Νεκρόπολης και την αίθουσα του Δημόσιου Βίου. Οι δύο πρώτες είναι ανοικτές για το κοινό ενώ η τρίτη θα παραδοθεί το προσεχές φθινόπωρο.

Εθνική Οδό Πατρών Αθηνών και Αμερικής Τηλ 2610 420645.
Ανοικτό καθημερινά ( εκτός Δευτέρας) 08.30- 15.00

 

Καρναβάλι

Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Μετρά 160 χρόνια ιστορίας. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι μόνο μια συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μόλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.

Skip to content